mandag den 26. marts 2012

Her er 5 gode sponsorråd

IEG 2012: Efter en uge i selskab med cremen af den internationale sponsorbranche i Chicago trækker MEC Access en streg i sandet, og giver en håndfuld af de vigtigste budskaber fra sponsorkonferencen IEG 2012 videre til det danske marked. Skrevet af Thomas Beirholm og Karsten Bjerring.

Der har været masser af inspiration at hente ved års IEG-sponsorkonference i ”The Land of Opportunities”, som også viste, at vi rent faktisk på ideplanet er ret godt med i Danmark.


Årets konference formidlede en klar tendens til, at nutidens forbrugeradfærd får udbydere af sponsorater og sponsorer til at rykke tættere sammen. Forbrugeren bliver arkitekten bag fremtidens stærkeste brands, og det stiller store krav til de brandhistorier, forbrugeren i sidste ende vælger at blive ambassadør for.

De færreste brands kan imødekomme disse krav alene, og det er betryggende, at vi allerede har fået øjnene op for dette i Danmark. Alligevel er der naturligvis inspiration og gode cases at tage med hjem fra IEG konferencen. Ud af alle ugens input er disse fem budskaber de vigtigste til det danske sponsormarked:

1.Sælg og køb ind i målgrupper

I stedet for at kaste sig ud i en ydelsessnak fra starten, skal udbyder have kvantitativt og især kvalitativt styr på sine målgrupper. Ydelser er ligegyldige, hvis de ikke passer til målgruppen. F.eks. vil Coca-Cola aldrig kunne nå deres ambitiøse mål gennem storytelling, hvis de ikke har 100% styr på egne og partneres målgruppers behov, livsstil osv. (se også her)

2.Sælg og køb ind i netværk

Udbydere vil i høj grad leve af deres netværk fremover – et område som f.eks. FC Midtjylland har arbejdet med i flere år i forhold til partnerklubber. Jo større netværk, jo større chance for at skabe nye fans, og jo flere fans, der er følelsesmæssigt involveret i AG København, Kunstmuseet Aros el.lign., jo tættere kan en kommerciel partner også komme på netværket. I amerikansk kontekst er et andet eksempel alumne-netværk, hvor tidligere basket- eller footballstjerner indgår i netværk og aktiveringer, som sportsorganisationerne i USA er gode til at kapitalisere på.



3.Sælg og køb ind i et projekt

Sponsor og udbyder! Start med at sætte jer sammen om bordet og beslut jer for et fælles projekt – ikke hvor meget eksponering eller hvor mange billetter der skal være med i aftalen. Et projekt kan skabe en ny kommerciel og salgbar platform for udbyder, og det kan differentiere sponsor. Proctor & Gamble udlever dette, når deres deodorant brand Secret i partnerskab med f.eks. National Bullying Prevention Center, der arbejder for at minimere mobning piger imellem.

4.Sælg og køb ind på social media aktivering

De sociale medier – og i vores andedam især Facebook og Twitter – bliver fremover en naturlig del af sponsoraktiveringen. Det giver mulighed for at tale med fans, og dermed får både udbyder og sponsor en masse viden om deres fans meninger og behov. Men det giver også en mulighed for, at fans selv genererer content, hvilket kan bruges aktivt af sponsor og udbyder. Som nævnt tidligere, er bl.a. Coca Cola meget bevidste om disse muligheder.

5.Sælg og køb ind på Corporate Social Opportunities

De færreste virksomheder differentierer sig i dag på produktkommunikation. Det vil sige, at de skal finde nye områder at kommunikere relevant til deres målgrupper. Samtidig bliver det mere og mere betydende for forbrugerne, at virksomhederne har et naturligt engagement i gode sager, der har en reel indflydelse på den enkeltes hverdag. Kan sponsor og udbyder finde et fælles projekt med en CSR vinkel, så ligger der både brandmæssigt og økonomisk noget at hente. Timberland er et eksempel på et brand, der tænker i disse baner.

fredag den 23. marts 2012

Storytelling skaber nye partnere

IEG2012: På IEG konferencen i Chicago er cremen af internationale sponsor- og eventspecialister samlet til konference og Kim Traulsen, Client Director hos MEC Acces, beretter her om Coca-Cola, P&G og McDonald's, som alle vil styrke deres brands via sponsorater og partnerskaber, der kan fortælle historier.

Markedsføring og sponsering rykker endnu tættere sammen, så sponsorer kan benytte sponsorater og partnerskaber til Storytelling. Med disse historier knytter sponsor og udbyder også tættere bånd, og hovedbudskabet på åbningsdagen for IEG 2012 fra blandt andre Coca-Cola, P&G og McDonald’s var, at de i fremtiden i større grad kommer til at benytte sponsorater og partnerskaber til at fortælle nye historier og derigennem styrke deres brands.

Vi oplever, at virksomheder køber et sponsorat eller indgår et partnerskab med en udbyder og først bagefter gør sig tanker om, hvad de skal benytte rettigheden til. Det, vi ser nu, er, at fx Coca Cola tidligere i processen overvejer, hvordan de kan benytte en rettighed til at understøtte de opstillede forretnings- og marketingmål.

Coca Cola har som mål at fordoble salget frem mod 2020. Målgruppen er vilde, musikelskende teenagere, der benytter musikken til socialisering. De havde behov for en historie, der kunne spredes ud globalt, og kiggede derfor på globale rettigheder.

Move to the beat
OL i London i 2012 var en mulighed men ikke et direkte match ned i målgruppen. Til gengæld er London kendt for god musik, så Coca Cola valgte at teame op med dj Mark Ronson og en række olympiske atleter, og fik dem til at fortælle en historie, der rammer lige ned i målgruppen.

”Move to the beat of London” hedder musikvideoen, som ikke bare understøtter Coca Colas marketingmål, men som også skaber værdi for OL 2012.

Gennem storytelling kan sponsor og udbyder også bygge en tættere relation. En relation som skal skabe værdi for både udbyder og sponsor, og som skal være så stærk at de to partnere ikke kan fortsætte i samme retning uden hinanden.

Når Heineken sponserer Champions League, så handler det for dem om at aktivere sponsoratet, så det skaber værdi både for dem selv og for UEFA. Det gør de blandt andet ved skabe en oplevelse for de mennesker, der må ”nøjes” med at se kampen hjemmefra, via deres real time spille applikation ”Star Players”. Derigennem skaber de et gensidigt afhængighedsforhold, så UEFA ikke bare uden videre kan skifte Heineken ud med fx Carlsberg – og Heineken naturligvis heller ikke lige kan finde en ligeså relevant rettighed, som Champions League.

Ønsker du mere inspiration fra IEG Sponsorkonferencen i Chicago, så læs mere her - http://www.sponsorship.com/

onsdag den 21. marts 2012

Fra monolog til ”multilog”

IEG2012: Netop nu er cremen af internationale sponsor- og eventspecialister samlet til konference i Chicago. Thomas Beirholm, der er Client Director hos MEC Access, er med og fortæller her om nye trends i sponsorverdenen.


Årtiers fokus på den klassiske monolog fra sponsor til målgruppe gennem logoeksponering får et grundigt servicetjek i disse dage. Det sker netop nu ved den årlige sponsor- og eventkonference i Chicago, hvor der denne gang blandt andet fokuseres på målgruppedreven- og digital aktivering.

Ikke fordi navnesponsorater og brugen af sponsorater som en medieplatform ikke stadig er relevant at optimere på. Men det er klassisk en-vejskommunikation – og sponsorarbejdet skal have tilføjet nye dimensioner.
Det gøres f.eks. ved at skabe relevant digital content, der får sponsormålgrupperne i tale – og ikke mindst til at tale med hinanden. Vi skal bevæge os fra monolog, til det man kan kalde multilog.

Det er med andre ord blevet stadig vigtigere at skabe dialog mellem målgrupper frem for udelukkende at benytte et sports- eller kultursponsorat som et medie. Og det er en ny øvelse, som ikke ligger på rygraden hos alle udbydere og sponsorer endnu.

Relationspris

I stedet for at tale om hvor mange vi rammer med et passivt sponsorbudskab, skal vi derhen, hvor der fokuseres på antallet, man får i tale, og hvad indholdet er af deres samtale. Måske skal vi til at tale om relationspris eller dialogpris i stedet for kontaktpris.

Der ligger en masse engagement og ny viden om målgrupperne at hente – og det er i den involverende kommunikation mellem virksomhed, sponsorudbyder og målgruppe at opbygningen af en stærk relation ligger.
Én katalysator er de sociale medier, der er en naturlig del af sponsorarbejdet i dag. Der ligger en helt naturlig og spændende synergi mellem sponseringens dna omkring passionsfællesskaber og social medias dna omkring identitetsopbygning og deling af viden og underholdning.

Jeg ser regnestykket således: Sponsor skal sammen med udbyder skabe storytelling omkring en målgruppes passion for fodbold, håndbold, hip-hop, rock, social sag, ballet osv.

Men de skal ikke kun skabe den, de skal også have modet til at lade deres målgruppe være en del af storytellingen samt en del af skabelsen af content – afgive magten. Det er en vej til opbygning af en reel og følelsesbetonet relation mellem en sponsorvirksomhed og deres målgrupper.

Det er derfor Proctor & Gamble sammen med deres partnere aktiverer via sociale medier ved f.eks. at et deodorant brand involverer sig i kampen mod mobning mellem piger (www.facebook.com/meanstinks)

tirsdag den 6. marts 2012

Kampagne beder ”Fodboldvor”

I forbindelse med forårspremieren på superligaen lancerer en af hovedsponsorerne en fræk TV-kampagne, der sætter fodbold højere end Fadervor. Filmene er instrueret af Jonas Elmer efter idé af Gorm Larsen & Zornig. SE FILMEN HER.

http://www.youtube.com/watch?v=I7jhqs4XV9k&feature=player_embedded

I en ny reklamekampagne, der går i luften som startskud på forårspremieren til superligaen, sætter Betsafe, der er en af Superligaens hovedsponsorer, ord på følelser til fodbolden.

Det sker med udgangspunkt i fansenes kærlighed til spillet og de danske klubber. Med en omskrivning af Fadervor, byder filmen på udsagn som ”Klubben vor, du som er i hjertet” og ”Hellig er dit navn, giv mig i dag mit daglige fix”.

Kampagnen lanceres i morgen, lørdag den 3. marts, og den er udviklet i samarbejde med bureauet Gorm Larsen & Zornig.

Filmene er instrueret af Jonas Elmer, som bl.a. står bag den anmelderroste film ”Let’s Get Lost” og ikke mindst er valgt som instruktør, fordi han har et stort bankende hjerte for fodbolden.

Betsafe begrundede netop sponsoratet af superligaen med de stærke følelser til fodbolden, da selskabet i januar måned fik licens til at drive forretning i Danmark, og samtidigt indtrådte som officiel sponsor af Superligaen.
- Det har været vigtigt for os, at reklamerne udtrykker den særlige passion for sporten, som man kun kender, hvis man har mærket den på egen krop. Det er fansene, der løfter fodbold fra at være et spil på en græsplæne til et drama med helte, skurke og vingesus af storhed. Vi mener, det er lykkedes med denne kampagne, og nu glæder vi os til at dele den med de danske fodboldfans, lyder det fra Tony Brandenborg, den danske country manager hos Betsafe.

torsdag den 1. marts 2012

AGF mangler hovedsponsor

Artikel fra Markedsføring den 27. feb 2012 skrevet af Lars Hedegaard Pedersen



Torsdag indgik AGF en sponsoraftale med byggemarkedskæden Optimera, og tidligere har bl.a. YouSee bakket op om den aarhusianske fodboldklub. Sponsorekspert vurderer alligevel, at den aarhusianske fodboldklub ikke er i mål, selvom klubben også har udbygget samarbejdet med Krifa om et tribunesponsorat.


Det lyder alt sammen meget godt. Landets største udbyder af kabel-tv og bredbånd pryder brystet af spilletrøjen de næste 12 måneder, og samtidig har franskejede byggemarkedskæde sat sig på et andet trøjesponsorat, som blev omtalt her på markedsforing.dk i torsdags.




Det skæpper alt sammen i kassen, men det havde dog været mere optimalt, hvis AGF havde fundet en samarbejdspartner, der vil tegne sig for et flerårigt hovedsponsorat, mener Frej Elbæk fra PrimeTime Kommunikation:



- På kort sigt er det selvfølgelig rigtig godt og flot, at AGF kan gå ind til sæsonstarten med to helt nye sponsorater, hvor af den ene er en stor national virksomhed og den anden en international koncern der ønsker at bruge AGF som afsæt til masser af eksponering. Det viser, at AGF selv i et økonomisk presset marked er attraktiv, og det er naturligvis et godt signal at sende både indadtil og udadtil, siger Frej Elbæk, men konstaterer til gengæld, at AGF mangler en hovedsponsor, som er villig til at forpligte sig til et angvarigt samarbejde.



- Jeg tror, at man i AGF er rigtig glade de nye sponsorer, men samtidig tror jeg også at man ærgrer sig over ikke at kunne opnå enighed med en virksomhed der ville forpligte sig over flere år og som vil engagerer sig 100 procent i videreudviklingen af AGF, sportsligt såvel som kommercielt. Her mangler AGF endnu lige det sidste, og det vil give en helt anden ro til udviklingen af klubben, hvis man fik en sponsor for en længere periode. Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, lyder det fra Frej Elbæk.



Køber ekstra tid



Situationen kunne sikkert være værre. De nye sponsorater giver AGF tid til at løbe efter den helt rigtige samarbejdspartner, som er villig til at betale prisen for et samlet hovedsponsorat. Frej Elbæk kommer med et forsigtigt bud på, at den kunne være en sponsor som YouSee.



Nu har man en god sikkerhed i, at YouSee, Optimera og Krifa dækker en stor del af det omfang, som et samlet hovedsponsorat kommer til at koste. YouSee har tilmed selv luftet muligheden for at udvide sponsoratet, når den nuværende aftale ophører - og her er det nu op til AGF at få synliggjort, at der udover eksponeringen i de nu tre forskellige sponsorater, fortsat er et uudnyttet potentiale i at blive tættere forbundet med AGF.



- Et hovedsponsorat vil foruden eksklusivitet give adgang til andre aktiverings- og dialogmuligheder end bare et logo og den sædvanlige hospitality, understreger Frej Elbæk. Han nævner de mange spiludbydere, et rejseselskab eller som i YouSees tilfælde, en tv- og bredbåndsudbyder som en mulig hovedsponsor.



- Det handler selvfølgelig i sidste ende om kroner og øre - og hvem der er indstillet på at betale den pris AGF forlanger. Der hvor AGF og en hovedsponsor vil opnå det bedste samarbejde, er i en situation, hvor sponsoren foruden eksponering, ser muligheden for kommercielt at udnytte den store loyalitet, der er til klubben. Altså vil en sponsor med tæt forbindelse til AGF opnå målbare resultater på bundlinjen i form af nye kunder, direkte koblet til sponsoratet, slutter Frej Elbæk.


Link til artikel: http://markedsforing.dk/artikler/kampagner/agf-mangler-hovedsponsor?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

Sponsoraktivering via FB

1. marts 2012


Fodboldsponsor aktiverer sit navn på Facebook - indhold fra BureauBizz Af: Peter Engholm

Energiselskabet NRGi lægger navn til AGFs hjemmebane, men også klubbens fans leverer energi – og derfor lancerer sponsoren nu et fankoncept.

Hjemmebanen for fodboldklubben AGF har seks år heddet NRGi Park, og energiselskabet NRGi har netop gentegnet sit navnesponsorat. Nu udvides sponsoratet til også at involvere de mange tusinde 'GF-fans'.



"NRGi for fa´n" er navnet på konceptet, der lanceres i dag.



Koblingen mellem sponsor og fans kan nogle gange være svær at finde eller virke søgt - men lad os prøve denne her fra en netop udsendt pressemeddelelse: Én ting har alle AGF-fans tilfælles - de lægger enorm stor energi i deres støtte til byens hold. Netop energien har de tilfælles med NRGi. Og nu sammenkobles energierne,



"AGF's fans er en unik del af Aarhus og Østjylland, og med vores nye fankoncept vil vi gerne gøre en aktiv indsats for at involvere dem yderligere både under kampen og ikke mindst før og efter kampene. Vi vil gerne bruge de mange fans store energi og passion for AGF til at gøre det til en endnu bedre oplevelse at komme i NRGi Park", siger Christian Bogh, kommunikationschef i NRGi.



NRGi for fa´n lever primært livet online på Facebook og på smartphones, men vil også være en del af den fysiske oplevelse ved AGF's hjemmekampe. Konceptet er bygget op omkring en lang række aktiviteter som konkurrencer og events, der inddrager både AGF's spillere og fans.



Tidligere på året offentliggjorde Betsafe en aftale direkte med en fanklub, FCK Fan Klub, mens konceptet i Aarhus er udviklet i tæt samarbejde med AGF og vil spille sammen med klubbens øvrige tiltag for fans.



"Med NRGi for fa'n får vi endnu bedre mulighed for at knytte vores dedikerede fans sammen med AGF. Og konceptet giver os også mulighed for at udnytte de mange synergier, vi har i vores sponsorsamarbejde med NRGi", siger Jørn Klinge, kommerciel direktør, AGF Fodbold.



Med det nye koncept, der kan ses her, har AGF syet mere til sit sponsor-kludetæppe. Man mangler en hovedsponsor, der fra begyndelsen vil se langsigtet på samarbejde. I mellemtiden har klubben fået YouSee på trøjen det kommende år, byggemarkedskæden Optimera har også meldt sin ankomst - også på spillertrøjerne, på ryggen - og den hidtidige trøjesponsor, Krifa, er stadig tilknyttet klubben i form af et tribunesponsorat.

Link til artikel: http://www.bureaubiz.dk/composite-7752.htm