onsdag den 24. marts 2010

IEG konferencen er slut – her er de 10 mest hotte tendenser

Da IEG konferencen sluttede onsdag lykkedes det at opsummere konferencens 10 mest centrale temaer og tendenser. Konferencen har budt på over 100 indlæg og præsentationer og her er et koncentrat på indholdet.


1. Sociale medier og sponsorater er endelig blevet gift – De rigtig sponsorater interesserer målgruppen, hvilket giver målgruppen noget at tale om – og derfor kommer de sociale medier for alvor i spil.

2. ROI - måling af sponsorater kommer for alvor til at spille en væsentlig rolle. Sponsorater kommer til at indgå i forretningsstrategier og derfor prioriteres effektmåling langt mere end tidligere.

3. Partnerskaber kommer til at spille en vigtigere rolle for virksomhederne. Vi kommer til at se en udvikling fra sponsorplatform til forretningsplatform (Business, not marketing). Flere kanaler kommer i spil og netværket udvides både btc og btb, hvilket driver og udvikler virksomhedens forretningsområder ekstern og internt.

4. Salgsmål knyttes til sponsorater. Det stiller krav til rettighederne i aftalen og til sponsors evne til at udvikle relevante produkter til målgruppen. Et fænomen man kalder Supplier Integration.

5. Kravet til fleksibilitet skal øges hos sponsorudbyder da sponsorer kræver skræddersyede løsninger, der er tilpasset deres forretningsmålsætninger.

6. Nye partnerskabstyper. F.eks. kan en by, kommune indgå et samarbejde med et kulturelt brand og på den måde selv opnå en kulturel position eller status.

7. Vi går fra at tænke i målgrupper, til at tænke i mennesker - vi skal træde ind i deres miljø, deres liv, passion etc. Dvs. de bedste løsninger er dem hvor forbrugeren føler de har magten.

8. Der tales om aktive forbrugere – ingen er passive – Med andre ord SKAL sponsorater aktiveres og derfor kommer vi til at se, at investeringen i aktivering bliver 2-3 større end selve beløbet til selve sponsoratet.

9. CSR drives af målgruppen. Med den rigtige tilgang til CSR kan et langt dybere engagement i målgruppen skabes. Velgørenhed er in og motiveres målgruppen, er de klar til at yde en ekstra indsats ved f.eks. at arbejde gratis for en god sag mod at få en oplevelse ud over det sædvanlige igen.

10. Stop brandvandalisme – gør det mere simpelt og drop al logomudderet. Tænk kreativt og nyt og inddrag målgruppen.











//Katja

Adgang til databaser er fremtidens nøgle til succes

Såvel sponsorer som sponsorudbydere må erkende at der SKAL måles på sponsorindsatser og især sponsorudbyderne skal være klar til at give adgang til deres databaser, som en del af en sponsoraftale.
Fokusgruppeundersøgelse og kendskabsmålinger er ikke længere nok til evaluering af sponsorater. Hvis man skal måle afkastet på en sponsorinvestering kræver det indsigt om sponsoratets effekt på brandet.

Derfor er adgang til databaser et af fremtidens væsentligste indhold i sponsoraftalen. Det er på den måde man kan få adgang til målgruppen og herigennem foretage de analyser, der kan give viden om en aktivitets brand performance. Vi har mødt senioranalytiker fra Codan/Trygg-Hansa, Casper Lygaard på IEG konferencen i Chicago og spurgt ham om hans vurdering.

”Jeg er helt klart enig i vigtigheden af effektmåling, men jeg ser rigtig mange kolleger fra branchen, der endnu ikke har taget de sidste vigtige skridt i den udvikling. Jeg ser med andre ord et stort behov og et stort potentiale for at måle sponsorater og få ROI på plads.”

Man skal betragte sponsorater og events på lige fod med andre marketing aktiviteter og naturligvis skal de måles så de kan benchmarkes op mod hinanden. Det giver de bedste forudsætninger for at optimere og forbedre”.

Jeg oplever helt klart en tendens henimod måling af effekt, men jeg føler faktisk at vi er ret langt fremme hjemme i Danmark. Rigtig mange taler om det her på konferencen, men endnu har jeg har ikke set mange konkrete eksempler på måling af sponsorater og events.


I dag oplevede jeg en præsentation om nogle store og spændende aktiverende events på Bacardi og Bombay Saphire, men desværre var der ingen tegn på hvordan de har målt succesen og effekten af deres store events. Det er rigtig flotte aktiveringer, men de mangler at vise mig hvordan det påvirker brandet og i hvilken retning det kan udvikle virksomheden.

Pointen er altså, at effektmåling er noget, der tales meget om, men jeg oplever, at der reelt er ret få virksomheder, der bruger ROI målinger.

Hos Codan bruger vi ROI modellen ROSE © til alle målinger og det har vi gjort længe. Det giver ingen mening at bruge en mio. kr. på et sponsorat uden reelt at vide, hvordan det fungerer. Derfor bruger vi ROSE © modellen til alle større sponsorater – fx LegoWorld og Cirkus Summarum. Modellen er reelt det eneste værktøj, der også måler forbrugerens brand opfattelse, hvilket selvsagt er enormt vigtigt.

Ser du også adgangen til databaser som en væsentlig del af en sponsoraftale?

”Ja helt klart. Det er der man kommer skridtet videre. Det er vanskeligt at få adgang til målgrupper, men via et sponsorat har man mulighed for at få adgang til databasen og dermed indgå i dialog med målgruppen og samtidig få en længere og bedre relation ved hjælp af dialogmarkedsføring".
 
IEG konferencen slutter onsdag og tendensen med måling af effekt tales der meget om herovre. Læs i næste blog om hvilke temaer og tendenser IEG ellers bød på i år.
 
//Søren 

Det Kgl. Teater har succes med styrede sponsorater

Når kulturelle institutioner møder forretningsverdenen
Peter Bentzon fra Det Kgl. Teater var en talerne ved dette års konference. Under temaet '20 Sponsorship Success Stories in 20 Minutes, blev vi ført gennem en rejse af meget alsidige sponsorataktiveringer udført i tæt samarbejde med Det Kongelige Teaters sponsorer i både ind- og udland.

Vi fik forklaringer på hvorfor Det Kgl. Teater har succes med deres sponsorater - og det er der flere grunde. For det første har Det Kgl. Teater unikke produkter; ballet i verdensklasse, magisk teater og verdenskendt opera samt 3 fantastiske locations – 2 af husene oven i købet nye og flotte - men vigtigst af alt har de et set up med nogle service koncepter, der håndterer sponsorer og sponsorater på en professionel vis. Målinger har vist, at personalet sammen med det de kalder SponsorWeb er de to afgørende faktorer for om sponsorater bliver fornyet, hvilket i sig selv er et godt succeskriterie. SponsorWeb håndterer alle henvendelser, praktikaliteter og arkiverer al viden om sponsoraterne, så den viden altid ligger klar til brug for nyt og erfarent personale. Tilsammen med dialog, dialog og dialog giver disse faktorer nogle gode værktøjer overfor samarbejdspartnere og gør Det Kongelige Teater i stand til at holde deres høje integritet i hævd.

Det blev ret tydeligt at Det Kongelige Teater hele tiden søger nye måder at aktivere på, så deres ”pakke” altid er unik og uden sidestykke. Det er ingen hemmelighed at sponsorater udgør en større del af deres forretning og utallige cases har vist, at prioriteringen om at drive forretning sammen med sponsorerne giver synergi og længerevarende relationer. Fx har de arbejdet sammen med både Nykredit, Danske Bank, Montana, Rosendahl og mange andre virksomheder, hvor det netop var mødet med en anderledes forretningskultur, der blev vendt til noget ekstra positivt. Mødet mellem finansIverdenen og Det Kgl. Teaters kulturelle institutioner viste at det fælles ønske om at forankre sit brand og sin forretning lokalt var præcis det parameter, der gav fælles værdier og skabte synergi til projekterne.

Flere af sponsoraterne har udviklet sig i løbet af aftaleperioden og med sponsorer som Telenor, Canon, Samsung, InWear/Matinique mfl. har det været af stor betydning for reslutatet, at Det Kgl. teater her tilbudt deres brand eksklusivt til sponsorerne. Peter Benzton afrundende med at konstatere at deres forretningsstrategi er aflæselig i deres sponsorstrategi og den linie har sponsorerne nemt ved at følge og forholde sig til. Et godt eksempel er Det Kgl. Teaters samarbejde med Fritz Hansen Repulic og Ægget – the Egg ballet i Tokyo – et oplagt samarbejde med fælles målgrupper – og en rigtig flot case.”

Se filmen om the Egg ballet via dette link:


//Katja

tirsdag den 23. marts 2010

Netværk is everything

Her på IEG er der masser af spændende indlæg og masser af spændende mennesker man kan lære meget af. Men noget af det jeg finder allerbedst ved at være med her i Windy City, er deltagernes positive udadvendte netværkssind. Det er trods alt branchefolk og ikke sælgere (de fleste), og det virker forfriskende og inspirerende at føle, at lige meget hvilket bord og hvilket seminar man ender ved - så føler man sig velkommen og er hurtigt i kontakt med de andre deltagere. Der udveksles erfaringer, visitkort, lande-jokes og alle er villige til at hjælpe med hints og tips til en god dag. Det er en slags overordnet teamspirit.

Det bedste ved det hele er det netværk det skaber. Man sidder om aftenen og husker på dem man mødte idag og føler en stærkere relation til det land, det firma og den person, der var så flink tidligere. Sådan virker networking og sådan virker gode sponsorater faktisk også. Relationer og følelser er nogle af de vigtigste faktorer at ramme rigtigt med i en sponsoraktivering - nåh det var en afstikker.

Jeg må til frokost og networke lidt mere. Men man skal passe på hvad man siger i elevatoren - det er over 70 skandinavisk talende deltagere med i år:-)


//Søren

Paid, Owned, Earned - sponsering og kassetænkning hører ikke sammen

Paid, Owned, Earned – Sponsering og kassetænkning hører ikke sammen


På det seneste har tankegangen om paid, owned og earned media vundet mere og mere indpas som kategorisering af et meget skiftende mediemarked. Interessant at læse Jim Andrews blog fra IEG om paid, owned, earned tankegangen og sponsorater

“What struck me is how well sponsorship is positioned to deliver across these three media buckets. Although often—and mistakenly—not considered as part of “media planning,” sponsorship is unarguably connected to paid, owned and earned media”, Jim Andrews, senior VP, IEG.

Det er rigtigt at sponsorrettigheder giver adgang til traditionelle indkøbte medier (Paid), som del af en aftale og skaber indhold til sponsorers egne ejede (Owned) medier, hvilket igen giver afkast på earned media. Den rigtige og relevante aktivering, der bidrager til partnerens interessenter optjenes i takt med at sponsorater indtager en større og større rolle i mediebilledet. Mediebilledet i dag er mere fragmenteret end nogensinde og den klassiske kassetænkning er ikke længere relevant, når man arbejder strategisk med sponsorater. Sponsorater er oplagte til at brede sig over Paid, Owned og Earned på samme tid.

Deltagelsen på IEG bekræfter den tendens og jeg ser frem til at udvikle måder og strategier i Danmark, der ideelt breder sig over alle tre områder.



//Katja

Business, not marketing

Sådan var overskriften på åbningstalen fra Lesa Ukman, der er kvinden bag verdens største sponsorkonference – IEG, der som altid foregår i Chicago, hvor over 800 branchefolk er samlet, heraf mere end 70 personer fra Skandinavien.

Lesa Ukman fokuserede i sit indlæg særligt på det forhold, at gøre noget godt som en væsentligt fremtidig social valuta. Dette blev forklaret ved hjælp af tre overskrifter, der viser hvilken vej fremtidens sponsorater bevæger sig.

Movements var den første overskrift og indeholder en dybere kommunikations- og marketingforankring end blot en kampagne. Et godt eksempel på dette er Virgin Mobile, der fx laver Free Virgin mobile Festivals, hvor Virgin skaber en musikfestival, sammensætter en for målgruppen relevant sponsorkreds og inviterer målgruppen gratis med til gengæld for at de donerer deres tid til et godt formål - i dette tilfælde til de hjemløse og udstødte unge fx pga. homoseksualitet.

Næste overskrift var Unsilo og handler grundlæggende om, at sponsorater ikke har den største effekt, hvis de bare parkeres i en marketing afdeling. Sponsorater er i stand til og bør integreres i de strategiske forretningsmålsætninger (R&D, HR, produktudvikling osv.), da der er rigtig gode muligheder for at skabe plusser på bundlinjen. Sponsorater er tværmedielle og er så meget mere end logoeksponering (som sponsorater traditionelt set ofte har været forbundet med). De bedste sponsorløsninger tager højde for såvel interne som eksterne mållgrupper og kan skabe engagement og involvering fra målgruppen. Ved at være tæt på disse kan vi bygge stærke bånd, lære at forstå dem og basere forretningsudvikling på den indsigt vi kan få. Det handler om at forstå målgruppen og så selvfølgelige integrere det med de teknologiske platforme. I den forbindelse er det vigtigt at notere, at man kan lave nok så mange geniale interaktive løsninger, men intet er stærkere end den passion som målgruppen har for et givent område - OG det er lige præcis det, der gør sponsorater til en meget vigtig ingrediens i fremtidens kommunikation.

Sidste overskrift var Unlock og er udtryk for at man skal turde give slip på den beskyttende adfærd, der ofte opleves hos sponsorudbydere og sponsorkøbere. Begge parter skal være mere modige og turde åbne op for egne aktiver på en ny måde. Med andre ord inviteres kunderne med indenfor i brandets univers og kan dermed præge udviklingen hos et brand. Det ultimative er, at der skabes noget som ikke eksisterer i dag og som tilfører merværdi til målgruppe og brand – fx impulsive koncerter for målgruppen, hvor de selv har bestemt location og band.


 
//Katja

mandag den 22. marts 2010

En aften i selskab med Chicago Bulls!

En indholdsrig mandag kulminerede med et fantastisk besøg på United Center - Chicago Bulls hjemmebane. Sikke en aften. Hele MEC Access Norden ikældt Bulls kasketter og burrito ånde, fik en uforglemmelig aften delvist måbende grundet det vildeste show, der udspillede sig foran os. Det mest dramatiske var ikke selve kampen, men alt det udenom. Helt vildt!
Vi fik alt det de 20.000 tilskuere flere gange om ugen betaler masser af dollars for at opleve - og det sidder stadig i kroppen her et par timer efter.
En flyvende ko (Bull), break dansere, storsmilende! cheerleaders, konkurrencer med publikum, klovne, reklamer en masse, t-shirts kastet ud, råbende stemning, utallige time outs, lidt basket samt alt for høj musik og storskærme overalt, er nogle af ingredienserne i det med danske øjne sindssyge show.










Selve kampen var delvist spændende - Chicago Bulls vandt 98-88.

Tak for iaften.


//Søren & Mikkel

søndag den 21. marts 2010

Kampen om kunderne


Så er konferencen i gang og alle deltagere mødtes til reception og første indtryk. Jeg mødte Mårten Larsson (billedet, til højre) der er ansvarlig for Sony Ericssons marketing og kommunikation i Sverige og spurgte ham hvorfor IEG er en interessant konference og hvad han forventer af de kommende dage.


Mårten fortalte, at han forventede at opleve mange cases med fokus på de nye digitale muligheder implementeret og som en naturlig del af kampagner og strategi. Derudover er IEG konferencen stedet at se de mest interessante Best Practice eksempler og lade sig inspirere af hvad man kan og skal gøre, hvis muligheden opstår. Tilsidst er Mårten endnu et bevis på det alle fortæller mig, nemlig at denne konference er branchens bedste netværksplatform og en god lejlighed til at skabe nye kontakter og pleje dem man har.

I et år, hvor Sony Ericsson og nogle af de andre producenter, ser ud til at indhente noget af det tabte terræn til iPhonen, bliver det er ekstremt spændende at følge om Android platformen er stærk nok til at overbevise forbrugerne om at købe fx den nye X10, som jeg personligt rigtig godt kan lide. Og da 65 % af kunderne ikke har besluttet sig for hvilken telefon de skal vælge, når de går ind i butikken, er der masser af potentiale til dem der forstår at kommunikere rigtigt med kunderne.

I løbet af den første time af receptionen mødte jeg to danskere fra Kræftens bekæmpelse, en speedsnakkende kvinde fra Harpo production – Oprah´s eget produktionsselskab, en kvinde fra Vestas, to fra Jyske bank samt flere Sony Eriksson folk. Det bliver spændende at høre om deres oplevelser og jeg lover at vende stærkt tilbage med flere indtryk.

Følg med i programmet og kom gerne med forslag hvis der er noget du mener jeg/vi bør undersøge mens konferencen kører.

/Søren

tirsdag den 16. marts 2010

Velkommen!

I MEC Access deltager vi igen i år på verdens største sponsorkonference i Chicago næste uge. Her på vores nye blog deler vi vores indtryk fra konferencen med alle, der interesserer sig for vores felt, sponsor- og oplevelsesmarkedsføring. Konferencen har i år den lovende titel Unbound. Jeg er glad for at se, at vores felts største spiller ,IEG, i den grad sætter et så vigtigt tema øverst på dagsordenen. Se her hvordan IEG selv beskriver konferencen:

Det er en helt nødvendig vinkel i et marked, hvor budgetterne presses af finanskrisen og virksomhederne konstant udfordres af myriader af nye medier, nye kanaler og måden at bruge dem på. Jeg ser frem til en god konference og glæder mig til dialogen her på bloggen.
/Kasper